Bortglömd och misslyckad komedi

FILMEN

"A good man in Africa" imponerade inte på varken kritiker eller publik när den dök upp 1994. Sedan dess verkar den ha fallit i djup glömska, och jag tror aldrig jag ens hört någon erkänna den här filmens existens. Nu släpps den dock på dvd, och det är dags att se om dess öde är oförtjänt eller om den omedelbart bör förpassas tillbaka till det kulturella vakuum den kommit ifrån.

Filmen utspelas under valtider i det fiktiva afrikanska landet Kinjanja. I centrum står den brittiske diplomatsekreteraren Morgan (Colin Friels), som försöker hålla balansen i en vardag fylld av sprit, kvinnoaffärer, korruption och absurda uppdrag från arbetsgivaren, en snobbig diplomat spelad av John Lithgow. Samtidigt måste han till och från tampas med landets blivande president (Louis Gossett Jr.), som har diverse hållhakar på honom, samt den omutbare och inflytelserike Dr. Murray (Sean Connery).

"A good man in Africa" är sålunda rik på karaktärer och duktiga skådespelare. Problemet är att dessa inte ges något vettigt att göra. Filmen har ingen väldefinierad handling, utan hoppar från den ena farsartade incidenten till den andra. Historiens tema verkar vara att den sliskige Morgan ska genomgå en mängd prövningar för att till slut bli en bättre människa, inspirerad av den föredömlige Dr. Murray, men karaktären saknar den utvecklingskurva som krävs för att detta ska bli trovärdigt.

Det här hade varit ok om filmen hade varit rolig. Det är den tyvärr inte, och mer än ett par drag på smilbanden får jag inte ut av den. Vissa scener har god uppbyggnad och potential för stor humor, men dessa sjabblas bort och visar sig vara tristare än förväntat. Som att höra någon berätta en vits, bara för att komma på sig med att ha glömt bort poängen.

För den som intresserar sig för denna film blott på grund av Connerys medverkan, är mitt bästa råd ändå att inte göra sig besväret. Hans karaktär gör endast ett begränsat antal framträdanden och är egentligen rätt endimensionell och trist.

Den slutlgiltiga domen blir att "A good man in Africa" i allra högsta grad är skyldig till sin status som bortglömt misslyckande, och påföljden bestäms till fortsatt vistelse i filmhistoriens väntsal.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. Baserad på en bok av William Boyd från 1981.

2. Gary Oldman skulle från början spela huvudrollen, men hoppade av produktionen.

3. Filmen presenteras på denna utgåva i 4:3 fullscreen istället för sin OAR på 1.85:1. Ännu en anledning att undvika denna dvd.


JOEL FORNBRANT (2007-10-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby Digital 2.0
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (25/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA