Anonym film med stora namn

FILMEN

"Thank you for Smoking" är historien om Nick Naylor som är talesman för tobaksindustrin. Han livnär sig på att debattera och det är ingen han inte kan snacka omkull. Hans verbala förmåga ser inga gränser och likaså hans moral. Fast han vet att rökning är skadligt väljer han att stå på tobaksindustrins sida.

När han en dag intervjuas av journalisten Heather Holloway förändras dock allt. Han faller nämligen för henne och avslöjar saker som han inte borde avslöja. Naturligtvis används detta emot honom i den artikel Heather skriver. Nick blir av med jobbet men det är skönt att se att man inte tagit fram stora moralpinnen och gjort Nick till en tobakshatare i slutscenerna. Visst han blir nog en bättre människa men han står fortfarande för vem han är.

För att vara en så pass anonym film har den väldigt många större stjärnor med. Vi ser Katie Holmes som journalisten Heather, William H. Macy som senator Ortolan K. Finistirre som är Nicks störste motståndare i kampen om att få ett varningsmärke på alla cigarettpaket. Vi ser Peter Parkers boss från Spiderman-filmerna, J.K. Simmons som Nicks boss, BR. Även Robert Duvall, Rob Lowe, Sam Elliott och Dennis Miller har roller i filmen.

Själva idén är toppen, jag gillar att huvudpersonen, som man faktiskt känner sympati men, inte står på den "rätta" sidan. Visst han är ingen massmördare men han är inte direkt en moralens väktare heller. Dessutom går det ju inte att tycka illa om en film med dessa fantastiska skådespelare. William H. Macy är en favorit och Rob Lowe är förmodligen en av min generations mest underskattade skådisar.

I huvudrollen som Nick ser vi Aaron Eckhart. För mig var han okänd men en sökning på IMDB visar att han varit med i både "The Wicker Man", "The Black Dahlia" och "Erin Brockovich". Personligen tycker jag att han är perfekt som Nick och jag hoppas verkligen att vi får se mer av honom.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av den obligatoriska trailern samt en kort film där en del av de inblandade får komma till tals. De talar dels om filmen men även om dilemmat att promota cigaretter. Deras åsikter varvas med amerikanska politiker som får illustrera detta att man kan säga en sak och mena en annan. Det mest klassiska uttalandet finns naturligtvis med "I did not have sex with that woman".


TRE SAKER

1. Regissören Jason Reitman skrev personliga brev till alla medverkande i filmen och förklarade varför just de skulle passa i rollerna. Alla hans förstaval tackade för övrigt ja till att medverka.

2. I hela filmen är det ingen som röker… förutom i en gammal svartvit film som Nick ser på TV.

3. Det finns en ganska rolig scen i filmen där Nick är på sin sons skola för att berätta vad han jobbar med. Det hela slutar med att han i princip säger till en hel mellanstadieklass att testa cigaretter.


HANS-ÅKE LILJA (2007-01-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Featurette: Living in the Spin och trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA