Popcorn, hög volym, action!

FILMEN

En del filmer skäms inte för vad de är. En del filmer slår sig för bröstet och ropar "Jag är en stor, häftig actionrulle!" och då är det ju knappast på sin plats att gnälla över skådespelarprestationer eller realism. Ibland får man bara gräva djupt i popcornskålen och ha det lite kul. Har du sett någon av de tidigare rullarna i serien om de snabba och ursinniga, så har du säkert redan bestämt dig för se eller inte se denna sjätte film.

Hemliga agenten Hobbs (Dwayne Johnson) jagar skurkaktige ex-specialsoldaten Shaw, som attackerat en rysk militärkonvoj. Hobbs behöver dock hjälp för att lösa problemet, och han vet vilka han ska anlita: biltjyven Dominic (Vin Diesel) och hans gäng. Dominic säger nej, tills Hobbs drar fram sitt jokerkort. Letty (Michelle Rodriguez) har överlevt och jobbar nu med Shaw. Dags att flippa bilar, vässa knogarna och spränga en hel del allmän egendom.

Jag gillar "Fast & Furious"-serien rent generellt. Trean kanske inte fungerade så bra, och fyran led av billiga datoranimationer, men femman tog igen det med råge och levererade en av filmhistoriens mest överdrivna och underhållande biljakter. Sexan ligger också i överväxel mest hela tiden med skön action och ett rågat mått testosteron. Visst går det till över-drift (hahaha!) men du är inte här för att se på en dokumentär.

Fram med popcornskålen, vrid upp volymen och ha en kul kväll med god underhållning, helt enkelt.


EXTRAMATERIALET

Omslaget berättar inte direkt vad som finns på skivan. Jag förstår inte hur man tänker, eftersom det är ju en ganska stor säljpunkt för folk som redan sett filmen på bio till exempel. Att vi bjuds på en förlängd version kan man tycka borde stå på framsidan, men när man inser att den inte ens är en minut längre så är frågan snarare varför man brytt sig om att ta med bioversionen.

Baksidan säger också att det är "mer än 50 minuter" extramaterial, och det är visserligen sant. Vi får tretton olika featurettes med en total speltid på närmare 95 minuter, för att inte tala om ett kommentarsspår av regissören Justin Lin. Den första featuretten, "Take Control", verkar vara gjord för att dyka upp som bonusklipp medan man ser på filmen. Den är dock lite onödig eftersom den mest består av klipp från det andra extramaterialet.

Det är en grundlig genomgång av inspelningen, som visar hur man gjort alla stunts, tränat inför fightscener, hur man tänkt med handlingen och karaktärerna, samt givetvis en hel del bilporr. Det är skönt att se hur man kämpar för att använda riktiga bilar och praktiska effekter i stället för att förlita sig på onödiga datoranimeringar. Det enda som kunde vara bättre är om man fick en längre dokumentär i stället för att behöva klicka sig mellan 5-10 minuter långa klipp.

Tre korta bortklippta scener på totalt 100 sekunder kunde lika gärna varit med i den "förlängda" versionen. Inget av extramaterialet är svensktextat.


TRE SAKER

1. Landningsbanan i slutet av filmen har beräknats behöva vara cirka 45 kilometer lång för att händelserna ska kunna utspela sig. Världens längsta asfalterade landningsbana är dock bara 5,5 kilometer lång.

2. Del 4, 5 och 6 utspelar sig före del 3, "Tokyo Drift".

3. Glöm inte att kolla hela vägen till efter sluttexterna.


HENRIK ANDERSSON (2013-09-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Take Control, Deleted Scenes, Making Of: The Fastest of Them All, Reuniting The Team, Letty's Return, The Mastermind and the Mole, Planes, Tanks and Automobiles (The London Chase, Highway Heist: The Convoy Attack, The Antonov Takedown, Dom and Letty Race Again), It's All About the Cars (On the Set with Vin, Gearhead's Delight, The Flip Car)
Hand to Hand Fury, Feature Commentary
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA