Hyfsat med många kända ansikten

FILMEN

"Pineapple Express" är ytterligare en komedi där vi ser Seth Rogen i en av huvudrollerna. Det känns som om Seth har en hand med i väldigt mycket som händer just nu. Här är han dock riktigt kul för det mesta och då är ju allt bra.

Filmen börjar med att vi får se hur Dale Denton (Seth Rogen) åker runt och på det ena mer fantasifulla sättet efter det andra delar ut stämningar till folk. Det och hur han röker en massa hasch medan han tar sig från ställe till ställe. Dale själv är nöjd med sitt jobb och att han dessutom har han en snygg flickvän gör ju inte saken sämre.

Av en slump råkar dock Dale se hur knarkkungen Ted Jones (Gary Cole) och en polis Carol (Rosie Perez) mördar en av Teds rivaler. I panik slänger han en haschfimp som Ted och Carol hittar och listar ut att den kommer från Dales knarklangare Saul Silver (James Franco). Dale och Saul måste nu fly för sina liv med Ted och hans hejdukar i hälarna.

Naturligtvis blir det en massa förvecklingar och komiska situationer genom filmen och oftast lyckas man få det riktigt roligt. Emellanåt blir det dock väldigt fjantigt när det gäller dialogen. Ett praktexempel på detta är slutscenen i caféet. Här är dialogen så bedrövlig att man bara vill att det hela ska ta slut. Tyvärr har Seths filmer en tendens att gå lite åt det här hållet och även om man lyckats rätt bra med att hålla det borta i "Pineapple Express" finns det där ibland.

Bäst i filmen är dock ändå James Franco i rollen som knarklangaren Saul. Han står för många av skratten och dessutom ser han verkligen ut som en langare…eller i alla fall som jag inbillar mig att en langare ser ut. "Pineapple Express" är med andra ord en rätt lyckad komedi även om den har några svackor under resans gång.


EXTRAMATERIALET

Förutom kommentarspår får vi även ta en titt bakom kulisserna. Det blir dock mest intervjuer med de inblandade och lite om hur det såg ut när filmen spelades in. Nu är det ju dock inte så speciellt många specialeffekter i filmen så det är väl sådär kul. Det ser ju inte så värst annorlunda ut än den färdiga filmen.

Då är de borttagna scenerna och tabbarna mer intressanta. Det är alltid kul att se vad som inte fick vara med i den slutgiltiga filmen (även om det som klipptes bort här knappast tillförde något) och när skådespelarna gör bort sig under inspelningen.


TRE SAKER

1. Filmen finns i två versioner på DVD:n. En bioversion och en förlängd version som är fem minuter längre.

2. Seth Rogen (som även skrev manuset till filmen) skrev rollen som Saul till sig själv från början. Som tur är upptäckte man att Franco passade bättre.

3. Vill ni ha något extra att göra medan ni ser filmen kan ni ju alltid räkna hur många gånger man säger fuck i någon av dess former. Ska tydligen vara 180 gånger.


HANS-ÅKE LILJA (2009-03-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Kommentarspår med filmmakare och skådespelare, Borttagna scener, Tabbar och missar och Minidokumentärer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA