Inre stridigheter som leder till förändringar

FILMEN

I slutet av säsong 3 åkte delar av Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original (SAMCRO) på ett oundvikligt fängelsestraff. Den här säsongen tar vid 14 månader senare när de muckar. De kommer tillbaka till ett Charming som har förändrats och är under förändring. Det är nytt polisiärt styre i staden där sheriffen Eli Roosevelt (Rockmond Dunbar) sätter ned foten direkt och förbjuder de nyligen utsläppta medlemmarna från att bära sina västar. Dessutom har den nya borgmästaren Jacob Hale (Jeff Kober) fått medel att smälla upp ett lyxboende som kommer att döda småstadskänslan, och det tycker SAMCRO inte om och försöker förhindra det på sitt sätt.

Denna del av historien finns visserligen med under hela säsongen (med en fantastiskt oväntad final i det sista avsnitten), men står inte i fokus på något sätt. I stället handlar det som nästan alltid om inre stridigheter och en smått märklig åklagare (Ray McKinnon) som i det tysta håller på med ett stort projekt där bland annat SAMCRO ska sättas dit för gott.

De inre stridigheterna bottnar i två helt skilda saker. Dels de brev från John Teller som skickades till hans son Jax (Charlie Hunnam), men som bara nådde hans tjej Tara (Maggie Siff) och som skulle ändra på allt om Jax läste dem, och dels en ny affärsöverenskommelse som innebär att SAMCRO tvingas rucka på sin princip om att aldrig syssla med droghandel.

Efter att SAMCRO släppts ut ur fängelset, där de gjort en vapenöverenskommelse med ryssarna, kommer den verkliga planen fram. De har ihjäl ryssarna (och dumpar kropparna lämpligt nog på byggplatsen för lyxboendet) och inleder ett samarbete med en mexikansk kartell. Det kommer att bli ett lukrativt samarbete, men en del i överenskommelsen är att SAMCRO ska transportera stora mängder kokain. Denna vetskap kommer helt oväntat för alla utom presidenten Clay (Ron Perlman) som tagit beslutet utan en demokratisk klubbomröstning. Medlemmarna blir delade - vissa ställer sig bakom Clay, medan andra konstaterar att detta inte alls kan leda till något bra. Jax använder sin position som vicepresident genom att lova att stå bakom beslutet så länge han får möjlighet att lämna klubben och starta ett nytt liv med sin familj.

Samtidigt får Gemma (Katey Sagal) och sedermera Clay vetskap om breven Tara sitter inne på vilket leder till att Clay ser Tara som ett hot och beställer ett lönnmord på henne. Samarbetet med kartellen leder precis som vissa medlemmar misstänkt till komplikationer för klubben och de hamnar mitt i ett blodigt krig, och i bakgrunden finns den märkliga åklagaren som börjar spela vissa medlemmar mot varandra. Finalen på säsongen sätter upp förutsättningar för framtida säsonger, som garanterat kommer att bjuda på en rad förändringar.

Som vanligt är det en fullmatad och dramatisk säsong. Ett antal karaktärer försvinner, många på grund av den inre politiken. Säsong 4 är möjligen inte riktig lika stark som de två första säsongerna, men håller fortfarande en bra klass och för ett fan av serien går det oerhört lätt att konsumera de fjorton avsnitten på nolltid. I extramaterialet säger seriens skapare Kurt Sutter att han ser denna säsong som ett avslut på "akt två" och att förutsättningarna för säsong 5, 6 och 7 sätts i och med denna. Det gäller för Sutter att hålla samma kvalitet om det nu ska bli tre säsonger till, men hittills har han lyckats bra och jag ser som alltid fram emot att få se mer av motorcykelklubbens minst sagt annorlunda äventyr.


EXTRAMATERIALET

I vanlig ordning finns det kommentarspår till några nyckelavsnitt under säsongen. Jag provlyssnade lite på ett och tyckte att det led av "för många kockar"-syndromet - det blev mest oseriöst babbel och alldeles för lite information, i alla fall under den bit jag lyssnade på.

Lite borttagna scener och en samling bloopers finns även med. Som vanligt när det gäller ganska hårdkokta dramaserier är det på något sätt extra roligt att se bloopers.

Det finns även ett litet farväl till en karaktär som försvinner under säsongen, samt en special om när några fans får träffa gänget. Det är på sätt och vis den enda stunden bland extramaterialet där man får lite information om själva säsongen, något som tidigare boxar varit betydligt mer frikostiga med. Sist finns ett musikinslag där "Sons of Anarchy"-gänget medverkar på en välgörenhetskonsert. Här kan man se och höra Katey Sagal sjunga, om man nu missat att hon är en sångerska i grunden.

Tyvärr sämre extramaterial jämfört med sist.


TRE SAKER

1. I en scen kan man se hur en karaktär tittar på tv-serien "Shield", och det är intressant av många olika skäl. Dels går väldigt många teman igen mellan serierna, och dels har en rad skådespelare varit med i "Shield" tidigare, vilket gör denna scen till smått metaorienterad.

2. Lite på samma tema är det kul att återse ansikten från "Deadwood" i serien. Dayton Callie har varit med sedan säsong 1, och i denna säsong gör Ray McKinnon en av de mest minnesvärda rollerna.

3. Apropå minnesvärda roller gör Danny Trejo en stor biroll som ledaren för den mexikanska kartellen.


ANDERS JAKOBSON (2012-10-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2012
Bolag: FOX
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Commentaries, Deleted scenes, Gag reel, Farewell Piney, Fans of Anarchy, Anarchy at House of Blues
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA