Okej, men skulle varit mycket mer

FILMEN

Förra året kanske ni hörde talas om en otroligt framgångsrik Kickstarter-kampanj. Kickstarter är en site för "crowdfunding", vilket innebär att man kan starta en insamling för någonting som allmänheten kan delta i. Skaparen av tv-serien "Veronica Mars", Rob Thomas, och huvudrollsinnehavaren Kristen Bell hade en deal med Warner Bros: Visa att det finns tillräckligt med kundunderlag så får ni göra en film av serien. Målet var att skrapa ihop två miljoner dollar på en månad. Det tog tio timmar.

I TV-serien fick vi följa Veronica i high school. Hennes pappa var polis, senare privatdetektiv, och smarta Veronica kunde förstås aldrig hålla sig från att lösa egna brott och försätta sig i diverse situationer. Det hela levererades med skön dialog i samma skola som Joss Whedons "Buffy the Vampire Slayer" och samlade uppenbarligen en enorm skara fans, kallade "Marshmallows" efter en replik i det första avsnittet.

Själv sprang jag på serien en sen natt efter krogen när en repris gick på TV. Det visade sig att serien var underhållande även i nyktert tillstånd, och jag införskaffade DVD-boxarna medelst Coops realådor. Vi plöjde nöjsamt serien snabbt, och backade givetvis Kickstartern. Efter lång väntan kom äntligen filmen ut.

Veronica jobbar som advokat i New York, där hon bor med sin pojkvän Piz. Exet Logan från gamla staden Neptune hamnar i nyheterna, då hans flickvän mördats och han anklagas för dådet. Logan ringer Veronica och ber henne hjälpa honom välja rätt advokat bland alla erbjudanden. Hon åker hem igen och kan givetvis inte låta bli att försöka lösa mysteriet.

Ja, det är inte mycket till story. Det är samma miljöer, samma karaktärer, samma stil. Det känns som om man mest jobbat hårt för att ge fansen mer av samma som tidigare, något som förstärks i extramaterialet där man berättar hur man sett det som ett huvudmål att tillgodose just fansens önskemål. Men om vi ska ta upp Joss Whedon igen så är det exakt det här som han är bäst på: Att ge fansen vad de inte visste att de ville ha. Här misslyckas man ganska bra och i stället för att vi får se hur allt förändrats nio år senare, så blir det bara ytterligare ett avsnitt i serien. För oss fans är det okej, men det skulle varit så mycket mer. Om du inte sett serien, så är det inte här du ska börja.


EXTRAMATERIALET

"By the fans" är en making of på 53 minuter som går genom hela processen från före Kickstartern till filmens färdigställande. Det är jättekul att se skaparen Rob Thomas nervöst sitta vid datorn och klicka igång insamlingen. Han säger "tänk om vi bara har typ åtta fans?" och fyra timmar senare har de en miljon. Tyvärr spårar det snabbt ur till ständiga ryggdunkningar och oändliga upprepningar om hur fantastiska fansen är. Men biten med tvillingsystrarna är värd att se.


TRE SAKER

1. Från början var det tänkt att Veronica skulle bli FBI-agent och att historien skulle fortsätta där. Av någon outgrundlig anledning valde man bort denna suveräna idé, och i stället blev hon… advokat? Snark.

2. Är det bara jag som tycker att James Franco är överallt nu för tiden? Här är han med i rollen som "James Franco".

3. Deras Kickstarter slog flera rekord: Snabbast till en miljon, snabbast till två miljoner, flest "backers" (91 585 st), högsta minimum-mål som också nåtts, samt största filmprojekt. De ligger just nu fyra på listan av projekt som dragit in mest pengar, med 5 702 153 dollar.


HENRIK ANDERSSON (2014-05-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
By the fans
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA