Störtdykningen är ett faktum

FILMEN

Gänget från "Madagaskar" är tillbaka i uppföljaren "Madagaskar 2" och de av er som läst min recension av första filmen förstår att jag hade höga förväntningar på uppföljaren men tyvärr levererade den inte. Visst, "Madagaskar 2" är en hyfsat bra film men den saknar nästan allt det där som gjorde första filmen så bra. Den blixtrar till några gånger, ibland för när det refereras till saker som hände i första filmen men ibland också på egen hand men det sker på tok för sällan.

När vi kommer in i handlingen har lejonet Alex, zebran Marty, giraffen Melman och flodhästen Gloria med hjälp av lemurerna lyckat bygga en jätteslangbella som ska skicka upp det gamla planet (som man kunde skymta uppe i träden i första filmen) i luften för att föra dem tillbaka till New York.

Naturligtvis funkar det inte utan de störtar istället i Afrika och av en slump i samma område som Alex föddes för många år sedan. Han återförenas med sin far och mor och det är nu filmen tappar lite av gnistan. Nu blir det de klassiska händelseförloppen som går ut på att någon inte passar in, luras av gruppens elaking för att sedan drivas bort. Den svage utför sedan något heroiskt och blir då hjälte i gruppen. Vi har sett det hur många gånger som helst och det tillför knappast något nytt.

Dessutom dyker den gamla damen (från scenerna på Grand Central Station i första filmen) upp igen och får här en huvudroll. Jag tyckte hon var helt fel redan när jag såg hennes korta scener i första filmen och att hon nu fått en stor roll som hon har i tvåan sänker verkligen filmen. Man borde ha jobbat bort henne och ändrat till lite i manus så att allt passat ihop ändå.

För övrigt är alla tidigare skådisar tillbaka igen. Vi hör Ben Stiller som Alex, Chris Rock som Marty, David Schwimmer som Melman och Jada Pinkett Smith som Gloria. Det gäller även de svenska rösterna som de görs av Björn Kjellman som Alex, Anders Lundin som Marty, Michael Nyqvist som Melman och Regina Lund som Gloria. Tyvärr kan de inte rädda filmen som nu istället störtdyker rätt rejält även om den har en del kul scener. Min rekommendation blir därför; se första filmen en gång till istället.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är tyvärr lite av en besvikelse, även om det finns massor. På disk 1 (samma som filmen ligger på) finns de största behållningarna. Vi får en dokumentär om skådespelarna och en om hur själva filmen gjordes och de är båda intressanta och sevärda. Dessutom får vi det sedvanliga kommentarspåret och även en trailer för spelet "Madagaskar 2", som för övrigt känns rätt trist.

På den andra disken (som endast följer med tvådiskutgåvan) finns det också några dokumentärer. En som visar hur man spelat in scenerna från när planet kraschar med verkliga människor i en soffa för att se hur saker och ting faller och så vidare som är rätt kul att se. Däremot är de dokumentärer som handlar om Afrika, språket Swahili, Bronx Zoo, lejon och hur man lär sig dansa som Alex helt ointressanta för mig och tillför tyvärr ingenting när det gäller information om själva filmen.

Sen får vi också fyra musikvideos, varav en har karaokefunktion, som är sådär samt lite CD-ROM material (spel, länkar och så vidare) som man måste ha en dator för att se.

Nä, jag imponeras inte av detta. Speciellt disk två hade jag klarat mig bra utan. Till nästa film vill jag se mer om själva filmen och definitivt en kortfilm liknande den om pingvinerna som fanns med på första filmens extramaterial. Med andra ord; Gör om och gör rätt!


TRE SAKER

1. En tredje "Madagaskar" film har bekräftats och den beräknar ha premiär 2011.

2. Jag vet inte om det stämmer men jag tycker själva animeringen känns slarvigare här än i första filmen.

3. Det gör verkligen ont i mig att skriva ner "Madagaskar 2" såhär. Jag hade så stora förhoppningar…


HANS-ÅKE LILJA (2009-04-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Filmskaparnas kommentarer, En familjehistoria: Skådespelarna i Madagaskar 2, Skapandet av Madagaskar 2, DWA-jukebox, Trailer till Madagaskar 2: Activision-spel, Kraschlandning, Äventyr i Afrika, Jambo, Jambo - Swahili-snack, Bronx Zoo: Madagaskar, Alex dansduell, Ett lejonhjärta, Galna musikvideor och Galna aktiviteter
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA