Snusk och skratt för vuxna barn

FILMEN

Av misstag visades den så kallade "Red band"-trailern för "Sausage Party" innan en visning av "Hitta Doris". Förskräckta fick barn och vuxna se den garanterat barnförbjudna trailern som innehåller både sex och våld - och animerad mat. Ja, när "Seth Rogen-gänget" bjuder på en animerad film är det både snuskigare och våldsammare än deras vanliga filmer och absolut ingenting för barn. De föräldrar som av misstag ser "Sausage Party" ihop med sina barn kommer att ha vissa problem att förklara scenerna för de yngre...

I en livsmedelsbutik lever matvarorna i en harmonisk tillvaro där de längtar efter att bli utvalda av "Gudarna" och föras till paradiset utanför butikens dörrar. För varmkorven Frank (Seth Rogen) betyder det att han äntligen ska få tränga in i korvbrödet Brenda (Kristen Wiig), något som just nu är mer troligt än annars då "röd-vit-blåa-dagen" närmar sig (det vill säga 4 juli). Lagom till Frank och hans korvkompisar och Brenda och hennes brödbrudar hamnat i kundvagnen berättar en burk Honungssenap (Danny McBride) sanningen om världen utanför. Han har nämligen blivit tillbakalämnad och det han sett får honom att ta livet av sig.

I kaoset som sker då, effektivt skildrat ungefär som en dimmig krigsscen, separeras Frank och Brenda från sina paket och blir kvar i butiken där de försöker reda ut vad som hänt. Frank träffar några varor som verkar veta mer än alla de andra och tar sig igenom olika "världar" inom butiken, medan Brenda slår följe med en bagel (Edward Norton som imiterar Woody Allen) och en lavash (David Krumholtz) som mest tjafsar varandra. Men det finns även en skurk bland varorna, en "douche" (något svenskt uttryck för denna intimdusch verkar inte finnas) (Nick Kroll) som är förbannad på korven Frank för att han blev snuvad på sitt syfte och därför utkräver han hämnd.

Det här är en film som kan sammanfattas med det sköna uttrycket "fläng" för det är en helt vansinnig idé men som i sin ofattbara dumhet faktiskt blir både rolig och generande på samma gång. Att filmen skulle sluta i sexets tecken var förstås ingen överraskning men jag tror ändå att filmens final får även den mest luttrade att känna sig en smula pryd.

Även om filmen är anti-Disney i sitt upplägg kan man inte låta bli att roas över just de små världar som skapats inne i livsmedelsbutiken. De asiatiska varorna rör sig i ett litet "Chinatown" och öl- och spritflaskorna bor i en partymiljö och så vidare. Det är kul, precis som den kaosartade "krigsscenen" är riktigt fiffigt gjord.

Men det här är garanterat inte en film för alla. Håll barnen långt borta från den och klarar man inte av långt-under-bältet-humor så ska man undvika "Sausage Party" till vilket pris som helst. Själv tyckte jag den var oväntat rolig.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är skojigt. Utöver bloopers och improvisationer (i det här fallet i alla fall delvis animerat) får vi följa med in i ljudinspelningsbåset där alla skådespelare spelade in sina repliker under en lång period. Vi får även veta hur filmen blev av över huvud taget, något som inte var helt lätt.

Dessutom träffar vi den åttafaldigt Oscarsbelönade kompositören Alan Menken som skrivit musiken till filmens pampiga men dumma sångnummer och så finns det även en annorlunda trailer till filmen där Seth Rogen spelar en sorts Walt Disney-figur.

En underhållande stund, helt klart.


TRE SAKER

1. Rockmusikern Meat Loaf spelar fullt naturligt en köttfärslimpa i filmen.

2. Redan 2007 under promotionarbetet för "Supersugen" nämnde Seth Rogen filmens titel, då utan att det fanns något mer än en rolig titel (bland extramaterialet finns denna "pitch" med) . 2010 inleddes arbetet med den och de första animeringarna gjordes 2014.

3. Med nästan 100 miljoner inspelade dollars på biograferna är filmen den mest inkomstindrivande barnförbjudna animerade filmen, en titel som tidigare innehölls av "South Park - Bigger Longer & Uncut" (1999).


ANDERS JAKOBSON (2017-03-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Sony
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Good Food Gag Reel, Shock and Awe: How Did This Get Made?, Line-O-Rama, The Booth, The Great Beyond, The Pitch, Seth Rogen's Animation Imaginatorium
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA